the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7
 

 

The Indian Runner (1991)

Regi:
Sean Penn
PRODUKSJONSLAND
USA
GENRE
Drama
NORSK TITTEL
The Indian Runner
SPILLETID
125 minutter
Produksjon:
David Merrick
Manus:
Sean Penn


Rolleliste:

Karakter Skuespiller Vurdering
Joe Roberts David Morse ½
Frank Roberts Viggo Mortensen ½
Maria Valeria Golino
Dorothy Patrcia Arquette
Father Charles Bronson ½
Mother Sandy Dennis
Caesar Dennis Hopper
Lady at carwash Kathy Jensen ½
Miguel Benicio Del Toro

 

Handling/Kritikk

The Indian Runner er det første omen på hvilken usedvanlig dybde og forståelse som bor i filmskaperen Sean Penn. Kvaliteter som vi på en måte alltid har erkjent har ligget bak hans ofte nyanserte og diversifiserte roller. De beste av disse (som Brad i At Close Range, Matthew i Dead Man Walking m.fl.) rommer på mange måter både Joe og Frank i hans regissørdebut. Roller som meget vel også kan være basert på Penns egen person.

Begrensningene denne filmen viser seg å ha, kan spores til en noe fabrikkert tematisering, idet Joe og Franks motsetninger litt for ofte er beleilig for Penns neste fortellermessige trekk. Rolletolkningene til Morse og Mortensen (dog begge deilig hengivne og uttrykksfulle) bidrar til å underbygge denne fornemmelsen gjennom deres, om ikke karikerte, så iallfall tidvis noe vel stiliserte karakteriseringer. Men dette hindrer ikke at Penns poetiske og realistiske fortellerstil skinner igjennom og medbringer en vakker, gripende ærlighet. Aller mest kommer den til syne i små fantastiske øyeblikk som dukker opp mellom Penns eksplisitte symbolikk. Som i en håndfull scener med en glimrende Charles Bronson, i en hjerteskjærende middagsscene med Mortensen og Arquette, eller som i en enestående liten digresjon av en scene hvor en vidunderlig Kathy Jensen irriterer en bilvaskende David Morse.

Gjennom velregisserte enkeltscener og rollefigurer som utstråler en unik menneskelighet, skaper Sean Penn filmkunst som er sjelden i amerikansk film (og i film forøvrig), og gir oss frampek på hva som skulle komme i mesterverket The Crossing Guard noen år senere. Hans motivasjon for Mortensen-karakterens endelige vendepunkt (fødselen) virker noe påtvunget og overdimensjonert (i det minste fra Morse-karakterens synsvinkel), men så er ei heller hvordan han kommer til dette "point-of-no-return" like viktig som det faktum at han faktisk gjør det. Franks hamartia er allerede velkjent, det er hvordan Penn skildrer den (og hvordan menneskene rundt ham må forholde seg til den) som er det essensielle. Og gjennom dette har The Indian Runner en usedvanlig filmatisk verdi. 

Copyright © 29.1.2004 Fredrik Gunerius Fevang [HAVE YOUR SAY]