film

reviews

 

 

The Crossing Guard (1995)

"Filmen avslører Sean Penns forståelse for mennesker til en slik grad, at man er fristet til å ringe ham neste gang man kommer i en personlig krise."

Regi:
Sean Penn
Produksjonsland
USA
Genre
Drama
Norsk tittel
The Crossing Guard
Spilletid
106 minutter
Produksjon:
David S. Hamburger
Sean Penn
Manus:
Sean Penn
½

Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Freddy Gale Jack Nicholson ½
John Booth David Morse
Mary Anjelica Huston ½
Jojo Robin Wright
Helen Booth Piper Laurie ½
Stuart Booth Richard Bradford ½
Bobby John Savage ½

 

Handling/Kritikk

The Crossing Guard er en film som man forventer få beskjed om at er basert på en sann historie. Det er den ikke. Den er skrevet og tolket av Sean Penn - en av vår tids mest begavede filmmenn. Samme år som han regisserte denne filmen, spilte han tittelrollen i Tim Robbins' Dead Man Walking. Disse to filmene er et samlet dokument på Penns usedvanlige talent. Hans forståelse av, og evne til å fremstille følelser - enkle, men svært menneskelige følelser. Det er denne evnen som gjør at han bringer The Crossing Guard opp på det nivået den er.

Jack Nicholson spiller mannen som ikke har greid å komme over sin syv år gamle datters død. Dette hendte for seks år siden. Han og kona har falt fra hverandre, og nå forsøker sistnevnte å leve videre, mens Nicholson-karakteren er fanget i en ond, destruktiv sirkel. Hans eneste mål i livet er å ta livet av mannen som ved en ulykke i beruset tilstand kjørte på og drepte hans datter. Denne mannen, spilt av David Morse, er i ferd med å bli løslatt fra fengselet når filmen begynner.

Penn er innledningsvis ute etter å vise kontrastene mellom selvfølelsen til Morse-karakteren og Nicholson-karakteren. Hvordan Morse, til tross for ekstrem skyldfølelse og anger, likevel makter å ha en harmoni i tilværelsen. Hvordan en del av ham er ferdig med episoden som hendte for mange år siden, mens en annen del av ham alltid vil bære den med seg. Nicholson er hans motsetning. Han lever med hatet, og han greier ikke å gi noe av seg selv til andre. Det Penn gjør meget bra i denne sammenhengen er at han gir oss forståelse for og sympati med Morse-karakteren, men samtidig unnlater han ikke å forstå det basale behovet i Nicholson-karakteren. Det finnes en scene sent i filmen hvor Nicholson blir tatt av politiet for fyllekjøring - noe som enkelt men sterkt viser tilfeldighetenes ironi.

Penn lar virkemidler i bildekomposisjonen, klippingen og på lydsporet stå sterkt. En glimrende vending er hvordan han vekselvis dveler i slow motion ved sine to hovedpersoner når de har opplevd noe tankevekkende. Han gir tilskueren muligheten til å tenke sammen med dem. Dialogen er meget sterk og følelsesladd uten noen gang å bli blasert og uekte. Det finnes en fantastisk sterk scene der Morse forteller sin nye kvinnebekjent (spilt av Penns kone, Robin Wright) om ulykken. Og mot slutten møter Nicholson-karakteren sin eks-kone på en kafé i en like gripende scene.

Jack Nicholson gjør en noe ujevn prestasjon, som på det beste dog er så sterk og helhjertet at den virkelig huskes. Noe overraskende er det nettopp ambivalensen i karakteren, Nicholson får best frem - noe avslutningsscenen avslører. Men det er allikevel hans motspiller, David Morse, som gjør den mest imponerende skuespillerprestasjonen i filmen. Morses naturlige fremtoning og hans levering av følelsesladde replikker er sjeldent enestående. Han er rett mann til å portrettere Booth sin styrke og svakhet på en og samme gang. David Morse, som slo igjennom med Inside Moves i 1980, har hatt en noe skjermet karriere. Han har valgt roller som passer ham, og han har valgt mange forskjellige roller, ofte med ganske så lav profil. Hans fremtoning er alltid den samme, men han har bevist at han er god for mange typer tolkninger. Her treffer han innertier i så måte.

Se The Crossing Guard en kveld du føler du er i stand til å ta i mot store doser følelser. Filmen avslører Sean Penns forståelse for mennesker til en slik grad, at man er fristet til å ringe ham neste gang man kommer i en personlig krise. En av årets sterkeste filmer.

Copyright © 1.9.99 Fredrik Gunerius Fevang