film

reviews

 

The Bounty (1984)

Fletcher Christian (Mel Gibson) og Captain William Bligh (Anthony Hopkins) på tur med The Bounty mens tingenes tilstand ennå er prikkfrie i "The Bounty".

Regi:
Roger Donaldson
Produksjonsland
USA
Genre
Eventyr, historie, drama
Norsk tittel
Mytteriet på Bounty
Spilletid
130 minutter
Produksjon:
Bernard Williams
Manus:
Robert Bolt
Basert på romanen "Captain Bligh and Mr. Christian" av:
Richard Hough


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Fletcher Christian Mel Gibson
Lt. William Bligh Anthony Hopkins
Adm. Hood Laurence Olivier
Capt. Greetham Edward Fox ½
Fryer Daniel Day-Lewis
Cole Bernard Hill ½
Young Philip Davis ½
Churchill Liam Neeson ½
King Tynah Wi Kuki Kaa ½
Mauatua Tevaite Vernette

 

Handling

Løytnanten William Bligh føres til avhør etter at han kommer hjem til England fra sitt mislykkede seilas. Det har vært mytteri på skipet han førte - et skip som skulle gå om kapp horn til Tahiti for å hente brødfrukt, og deretter videre rundt jorden til Jamaica.

Førstestyrmann Fletcher Christian tok skipet, og lot Bligh og deler av mannskapet drive rundt på stillehavet. Nå vil man vite hvorfor Christian tok skipet, og hvilken skyld man kunne legge på Bligh...

 

Kritikk

Denne særdeles suspensfulle og intrikate eventyrthrilleren har et ganske annet syn enn foregående filmatiseringer basert på historien om "The Bounty" - skuta som skal ha vært offer for et av verdenshistoriens nå mest berømte mytterier. Mens de to første filmene som ble laget om dette eventyret (Lloyd i 1935 og Milestone i 1962) portretterte kapteinen som en stormannsgal og psykisk ustabil mann, er Anthony Hopkins denne gang verktøyet for å vise en langt mer nærliggende og nyansert grunn til kapteinens mislykkede seilas. I The Bounty er William Bligh en tjenestetro og ærlig sjømann, hvis stahet og tungsinn gjorde at han mistet - ikke fornuften - men respekten blant mannskapet på skipet sitt.

The Bounty blir fortalt i tilbakeblikk. Vi følger høringen mot William Bligh der han må forklare hvorfor han mistet skipet sitt til førstestyrmann Fletcher Christian. Sistnevnte er spilt av Mel Gibson og er en av filmens svakheter. Gibson klarer aldri å etablere seg i rollen, og hans følelsesutbrudd mot Bligh under mytteriet virker påtatt. Hopkins derimot er perfekt plassert. Han er i stand til å frembringe akkurat den kompleksitet som kreves av Bligh-karakteren - filmens sterkeste side.

The Bounty er en meget god film. Den blander eventyr og romanse sterkt med thriller og drama, og skuespillerne klarer å opprette en atmosfære mellom seg som gjør filmen svært spennende. Se opp for et uttall av fremtidige stjerner i biroller.

Copyright © 25.4.1997 Fredrik Gunerius Fevang [SI DIN MENING]