the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7


 

 

A Clockwork Orange (1971)

Regi:
Stanley Kubrick
Produksjonsland
UK
Genre
Science fiction, drama
Norsk tittel
A Clockwork Orange
Spilletid
136 minutter
Produksjon:
Stanley Kubrick
Manus:
Stanley Kubrick
Basert på romanen av:
Anthony Burgess


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Alex Malcolm McDowell
Mr. Alexander Patrick Magee ½
Chief Guard Michael Bates ½
Dim Warren Clarke ½
Georgie James Marcus
Deltoid Aubrey Morris
Mum Sheila Raynor
Dad Philip Stone ½

 

Kritikk

Stanley Kubricks A Clockwork Orange er et strålende, utspekulert stilstudium i visuelle virkemidler. Alt er utnyttet til fulle i denne meget omtalte filmen. I 1971 ble den for drøy kost for mange. Filmen er basert på den britiske forfatteren Anthony Burgess' bok, og som seg hør og bør gjorde ikke Kubrick filmen akkurat mildere.

A Clockwork Orange er en hardtslående og samfunnskritisk film der hovedpersonen brukes som redskap. Vi dras inn i Alex' forskrudde verden og klarer ikke å komme ut av den. Mot vår egen vilje får vi sympati for den voldelige unge mannen. Alex er intelligent, stilig og tiltrekkende. Han er en perfeksjonist og samtidig en unnasluntrer. Alle hans ofre blir fremstilt på en måte som gjør at vi ikke stiller oss på deres side - vi kommer heller aldri inn på livet deres. Det er Alex' synsvinkel vi deler. Han er vår "humble narrator" gjennom hele filmen. Med A Clockwork Orange styrer Kubrick seeren til fulle.

Historien er original i seg selv, men det er det visuelle og stilistiske som var revolusjonerende. Å lage en fremtidsrettet film har aldri vært enkelt. Denne filmen er ikke rettet langt frem i tid, men den er likefullt utmerket i så måte. Kubricks rytme og herlige visuelle effekter kombinert med Burgess egenutviklede sjargong, med termer som "droogies", "the old inout inout", "devotsjka" o.s.v. gjør A Clockwork Orange til et must for alle filminteresserte.

Copyright © 17.4.1997 Fredrik Gunerius Fevang