film

reviews


 

 

Braveheart (1995)

Regi:
Mel Gibson
Produksjonsland
USA
Genre
Drama, historisk, krig
Norsk tittel
Braveheart
Spilletid
173 minutter
Produksjon:
Mel Gibson
Alan Ladd, Jr.
Bruce Davey
Manus:
Randall Wallace


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
William Wallace Mel Gibson
Princess Isabelle Sophie Marceau
Murron Catherine McCormack ½
Hamish Brendan Gleeson
Malcolm Wallace Sean Lswlor ½
Longshanks-King Edward I Patrick McGoohan ½
Robert the Bruce Angus McFayden ½
Prince Edward Peter Hanly ½
Young William James Robinson ½
Magistrate Malcolm Tierney ½
The Leper Ian Bannen ½
Argyle Wallace Brian Cox

 

Handling

Historien om den skotske patrioten William Wallace sitt liv på slutten av 1200-tallet. Hans mot og pasjon vekket det skotske folket, og bidro til en nasjonalfølelse som vant slaget mot engelskmennene ved Stirling. Den skotske kongen hadde dødd uten arvinger, og kong Edward I av England gjør krav på den skotske tronen. Wallace blir skottenes leder, men vet at han trenger hjelp fra den skotske adelen for å vinne slaget ved Falkirk...

 

Kritikk

Som en av de beste historiske filmdramatiseringer noensinne, har Mel Gibsons Oscar-vinnende Braveheart en uimotståelig tiltrekningskraft. Denne filmen er nær tre timer lang, men jeg kan fortelle deg at det er en av de korteste filmene jeg har sett.

Bravehearts innledning gir oss innblikk i Williams barndom. Han ser sin far komme tilbake drept fra slagmarkene, og under gravferden tar ungpiken Murron mot til seg, går frem til William og gir ham en blomst. Denne ganske filmen er strålende regissert, og scenen med disse barna i er hjerteknusende. William blir tatt med av onkelen Argyle, som lover å lære ham å slåss. Først med hodet, så med sverdet.

Skottene blir fremstilt som godhjertede patrioter, engelskmennene er de "onde" i denne filmen. Men legg merke til at det hensynsløse fra engelskmennene stammer alt fra den grusomme kong Edward. Hans sønn er en ubrukelig arvtager, gift med den franske prinsesse Isabelle.

William vokser opp hos sin onkel, og kommer tilbake til hjembygda. Der møter han igjen sin gode venn Hamish, og finner snart igjen Murron. De gifter seg hemmelig, mot Murrons foreldres vilje, og sverger evig kjærlighet til hverandre. Braveheart er en voldelig film, men filmens skildring av kjærlighet - mellom William og Murron, mellom William og Hamish og mellom Hamish og hans far, oppveier i høy grad. Det er dette som gjør Braveheart så spesiell, dens utrolige evne til å sveise sammen kjærlighet, lidenskap og krig. Man føler seg virkelig som en god skotte når man ser denne filmen.

Under et angrep av engelskmennene, blir Murron forsøkt voldtatt. William kommer til hjelp, og får henne på en hest så hun kan flykte. De skal møtes i skogholtet, men Murron kommer aldri frem. Williams ønske om å leve et fredelig liv blir brutt, og sammen med sine skotske bygdevenner, slakter han den engelske utsendingen. Williams mot drar de andre skottene med seg, og sammen utfordrer de de overtallige engelskmennene.

De vakre naturbildene, filmet i sin helhet i Skottland og Irland, er med på å pryde denne strålende filmen. For å ikke snakke om skuespillerprestasjonene som omtrent kommer i andre rekke. Mest strålende er Gibson, McCoohan, Gleason og McFayden. Imponerende er også James Robinson som spiller den unge William og McCormack som Murron. Gjennomføringen av dialektbruken er meget imponerende, og krydrer resultatet godt. Nevnes skal også Horners nydelige musikk - flott fremført av London Symfoniorkester.

Denne historien er muligens ikke historisk korrekt (heldigvis), men den eneste åpenbare feilen i den, er at den glimrende steinkasteren William, er venstrehendt som barn, men plutselig høyrehendt som voksen...

Copyright © 31.8.1996 Fredrik Gunerius Fevang