the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7

 

Apocalypse Now (1979)

Director:
Francis Ford Coppola

COUNTRY
USA

Genre
War

NORWEGIAN TITLE
Apokalypse nå

RUNNING TIME
153 minutes (original)
202 minutes (Redux)

Producer:
Francis Ford Coppola
Screenwriter:
Michael Herr
John Milius
Francis Ford Coppola


Cast includes:

CHARACTER ACTOR/ACTRESS RATING
Col. Kurtz Marlon Brando ½
Lt. Col Kilgore Robert Duvall ½
Capt. Willard Martin Sheen ½
Chef Frederic Forrest ½
Chief Albert Hall ½
Lance Sam Bottoms
Clean Larry Fishburne
Photojournalist Dennis Hopper ½
General G. D. Spradlin
Colonel Harrison Ford ½
Civilian Scott Glenn ½

Redux Rubber Plantation Scene

Hubert de Marais Christian Marquand
Roxanne Sarrault Aurore Clément

 

Kritikk

Francis Ford Coppolas Apocalypse Now er en voldsom og stor filmproduksjon som etter gjentatte utsettelser ble sluppet i 1979. Filmen er strålende fotografert, har et følelseskaldt og klart forhold til Vietnam-krigen og presenterer en svært intrigert historie. Apocalypse Now er på mange måter filmen om Vietnam-krigen slik vi ønsker å se den - kald, pervers og umennesklig. Det er en stor film, utropt som den største krigsfilmen noensinne. Men nettopp dette blir også filmens store minus. Det hele blir for storslått, for fokusert på budskap. Filmen mister sitt engasjerende menneskelige potensiale, og den lenge avventede avslutningen blir åpenbar.

Coppola langt overgikk budsjettet i produksjonen. Han overgikk også alle planer om tidsfrist. Man måtte til og med utsette filmingen på grunn av at Martin Sheen ble rammet av et hjerteattakk. Sheen spiller meget godt i filmen, han viser en slags følelsestrøtt besluttsomhet som gir et meget godt bilde på psykologien som preger en lang krig som går mot slutten. Apocalypse Now er filmet på Filippinene. Foto er ved Vittorio Storaro og er noe av det mest overbevisende i filmen. Storaro fikk også en Oscar for sitt arbeid som består av flere fargesprakende solnedganger med luftdans. Med dette kombinerer man en herlig bildepoesi med de råeste sidene av krigen. Krigens usunne og syke holdninger er også strålende underbygget av Francis og Carmine (Francis' far) Coppolas sterke musikkarrangement.

Nettopp den umenneskelige usunnheten som krigen fører med seg, er den mest sentrale linjen man kan trekke i Apocalypse Now. Det finnes ingen sympatiske og heltemodige offiserer og kapteiner - det finnes kun paranoide og likegyldige ledere: Lt. Col Kilgore (Robert Duvall) bryr seg ikke om at det hagler rundt ham med granater, alt han ønsker, er å surfe. Coppola benytter seg til tider av dels surrealistiske bi-historier for å bygge opp under den galskapen han vil få frem.

Kanskje blir galskapen overeksponert, for vi har ikke særlig medfølelse for de soldatene som mister livet gjennom Willards ferd oppover elven. Ei heller blir avslutningen noen spenningstopp. Det altfor åpenbare utfallet blir mer filmens stopp enn filmens avslutning. Marlon Brandos rolle lider sterkt av å kun være en del av plottet, og Brando greier heller ikke å tillegge Kurtz stort. Monologene i siste del av filmen bærer svært lite frukt.

Apocalypse Now benytter seg av alle de filmatiske virkemidlene i boka for å få frem sitt budskap. Coppola viser at han mestrer filmens muligheter til det ytterste. Han lager en så omfattende film at man umulig kan unngå å bli imponert av den. Han makter tidvis å bringe tilskueren så nært innpå krigen som overhodet mulig ved hjelp av filmmediet. Og han tar intet standpunkt til noe som helst, annet enn at han forrakter Vietnam-krigens usunnhet og ufølsomhet. Apocalypse Now er en stor film, men et stykke unna et mesterverk.

Re-reviewed: Copyright © 17.03.2021 Fredrik Gunerius Fevang
Original review:
Copyright © 14.4.1997 Fredrik Gunerius Fevang