film

reviews


 

 

WarGames (1983)

Regi:
John Badham
Produksjonsland
USA
Genre
Drama, thriller
Norsk tittel
WarGames
Spilletid
120 minutter
Produksjon:
Harold Schneider
Manus:
Lawrence Lasker
Walter F. Parkes


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
David Matthew Broderick ½
McKittrick Dabney Coleman
Falken John Wood ½
Jennifer Ally Sheedy ½
Gen. Beringer Barry Corbin ½
Pat Healy Juanin Clay ½
Radar Analyst Billy Ray Sharkey ½
Jerry John Spencer ½
Steve Michael Madsen ½

 

Handling

Den unge datapatrioten David benytter seg glatt av modemet til å forandret karakterene sine på skolen. Denne hjelpen tilbyr han også sin venninne Jennifer. Men da han i søken på et nytt dataspill kobler seg inn på maskinen til forsvars-departementet, må han ta saken i egne hender for å unngå den tredje verdenskrig.

 

Kritikk

Et scenario med atomkrig mellom Sovjetunionen og USA og med en datamaskin i Commodore 64-klassen som den store syndebukken kan utvilsomt virke latterlig tåpelig i ettertid. Men idéen vil fortsatt ligge der, og temaet er i høy grad like aktuelt i dag som i 1983. WarGames er en meget god thriller som med sine gode kjennskaper til ungdom og datamaskiner er i stand til å skape en meget overbevisende nesten-katastrofe-film.

Regissøren er John Badham, som etter sin suksessfulle Saturday Night Fever (1977), har spesialisert seg på fartsfylte actionfilmer som Stakeout (1987), The Hard Way (1991) og Drop Zone (1994). I WarGames viser han god forståelse for sin publikumsgruppe - godt hjulpet av en ytterst karismatisk Matthew Broderick. Sistnevnte, som senere skulle bli et stort tenåringsidol med filmer som Ferris Bueller’s Day Off (1986), viser både sitt komiske og dramtiske talent med en svært energisk opptreden. Han blir akompanjert av brat-packeren Ally Sheedy, og av sin trofaste datamaskin. WarGames sin kjennskap til datamaskiner er ikke nødvendigvis fullkommen, men filmens evne til å presentere datamaskinens kraft og potensiale for tilskueren er langt viktigere. Temaet er selvsagt: det økende omfang av datamaskiner vil ta knekken på oss en dag. Men dette er fortsatt høyaktuelt i dag, gjennom filmer som The Net (1995).

Bare avslutningen ødelegger for totalinntrykket, der en patetisk introduksjon av Falken (spilt av John Wood med himlende blikk) tar oppmerksomheten vekk fra det sentrale budskapet. Filmen ble nominert til tre Oscar - for beste manus, foto og lyd.

Copyright © 5.5.1997 Fredrik Gunerius Fevang