the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7


 

 

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)

Regi:
George Lucas
Produksjonsland
USA
Genre
Science fiction, action, eventyr
Norsk tittel
Star Wars: Episode I - Den skjulte trussel
Spilletid
136 minutter
Produksjon:
--
Manus:
George Lucas


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Qui-Gon Jinn Liam Neeson
Obi-Wan Kenobi Ewan McGregor ½
Queen Amidala/Padmé Naberrie Natalie Portman
Anakin Skywalker Jake Lloyd ½
Senator Palpatine (Darth Sidious) Ian McDiarmid ½
Shmi Skywalker Pernilla August
Sio Bibble Oliver Ford Davies ½
Captain Panaka Hugh Quarshie ½
Jar Jar Binks Ahmed Best ½
C-3PO Anthony Daniels ½
R2-D2 Kenny Baker ½
Yoda Frank Oz ½
Chancellor Finis Valorum Terence Stamp ½
Sabé Keira Knightley ½
Mace Windu Samuel L. Jackson ½

 

Handling/Kritikk

Er man fullstendig isolert og uempatisk så kan Star Wars: Episode I - The Phantom Menace virke som en hvilken som helst annen sci-fi/katastrofe/action-film fra slutten av 90-tallet. Spesialeffektene florerer, datamaskinene er hyppig brukt i produksjonen, dialogen er tidvis banal, og det finnes alltids en eller annen merkelig fyr som har i oppgave å bable høl i hue på seeren (lytteren). Man kan se The Phantom Menace på denne måten, og få en særs middelmådig filmopplevelse. Men da glemmer man og ser bort i fra en god del.

George Lucas regisserte - noe han sjelden gjør lenger - uten å imponere nevneverdig med sitt arbeid i nettopp dette vervet. Lucas var banebrytende med filmformen så vel som med det kreative i Star Wars (1977). I The Phantom Menace blir vi ikke overrasket og tatt på kornet så ofte som ved orginalen. Det er ei heller så mange flagrante vittige scener av den typen man virkelig grøsser på ryggen av. Som når Alec Guinnes i Star Wars (1977) overbeviser en droid om at han ikke behøver legitimasjon, eller den herlige scenen når Wookie forsøker å overtale Harrison Ford om at han kan fly et skip, hvorpå Ford avfeier det hele - alt uten et ord. Dessverre får vi ikke like flust med slike scener i The Phantom Menace. Det hele blir litt mer storslagent, og av og til noe mindre interessant.

Men så kommer man til det som gjør The Phantom Menace like interessant som en hvilken som helst av de tre andre Star Wars-filmene som har kommet til nå. Det som gjør at det blir latterlig absurd å påstå at "historien til Lucas er tynn". For dette er jo en eneste diger historie. Og at alt var skrevet før noen av filmene ble laget, forstår man om man ser Star Wars (1977) snart etter man har sett The Phantom Menace. Og det er det som gjør det hele så utrolig interessant, og så ytterst strukturert. Sammenhengene, karakterutviklingene, karakterrelasjonene og definitiv; filmskaperens virkelige forståelse og kjennskap til historien sin. Det er dette som gjør Star Wars-filmene til noe helt annet enn all annen film. Der hvor en vanlig filmskaper leser et manus, blir trollbundet og setter i gang med filmproduksjon, har George Lucas levet og åndet for denne historien - denne virkelighetsflyktige verdenen - i godt over halve livet. Denne verdenen eksisterer så levende i Lucas sitt hode, at han er nødt til å greie å fortelle oss noe interessant om den.

Spesialeffektene er høyt prioritert, og selv om jeg gjerne skulle sett en noe mer variert vinkling til tider, så virker det som noe slikt er uoppnåelig i dagens Hollywood. Men ta med deg det gode ved effektene, og ta med deg det gode ved karakterene. Disse er like gode som aldri før. Liam Neeson erstatter Alec Guinnes til fulle, og selv om Ewan McGregor er noe skuffende, så har Lucas funnet et par unge perler til å spille hva som skal bli Luke Skywalkers foreldre. Natalie Portman i dronning-rollen er kanskje det største talentet blant de kvinnelige skuespillerne i hennes generasjon, mens Jake Lloyd er karismatisk og våken som Anakin Skywalker - kanskje den mest interessante karakteren av de alle. Karakteren som er den største grunnen til å følge med i de kommende filmene. Se også etter Terence Stamp og Pernilla August i særs gode bi-roller.

Copyright © 31.8.99 Fredrik Gunerius Fevang