the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7 

Pirates of the Caribbean:
The Curse of the Black Pearl (2003)

Regi:
Gore Verbinski
PRODUKSJONSLAND
USA
GENRE
Komedie/Fantasy/
Eventyr
NORSK TITTEL
Pirates of the Caribbean
SPILLETID
143 minutter
Produksjon:
Jerry Bruckheimer
Manus:
Ted Elliot
Terry Rossio


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Jack Sparrow Johnny Depp
Barbossa Geoffrey Rush ½
Will Turner Orlando Bloom
Elizabeth Swann Keira Knightley ½
Norrington Jack Davenport
Governor Weatherby Swann Jonathan Pryce
Pintel Lee Arenberg
Ragetti Mackenzie Crook
Lt. Gillette Damian O'Hare

 

Handling/Kritikk

Johnny Depps sirlig stiliserte og ekstravagant overspilte Jack Sparrow er beholdningen for Pirates of the Caribbean i samme grad som Jim Carrey er det for Ace Ventura. Det handler forsåvidt ikke like mye om skuespill som det handler om gjøglersk personifisering av en rolle hvis distinksjon grunner mer i hvordan Depp skaper ham enn hvordan han er skrevet av manusforfatterne. Nettopp dette gir Pirates of the Caribbean en helt spesiell verdi; en tour-de-force i ny-populær voyeurisme.

Men dessverre for Depps uforlignelige bravade har Pirates of the Caribbean brister. Ikke mange, men relativt graverende. For etter en sjarmerende (om enn noe oppskriftsmessig) narrativ innledning og oppbygning, går Verbinski (Mouse Hunt, The Ring) i en velkjent felle; evinnelighet. Det er ikke bare at oppnøstende slagscener sjelden tjener på å vare i en halvtime, men i dette tilfellet fører også premissene for scenene til at de er uinteressante i utgangspunktet. For hvordan kan en slagscene være suspensefull når den ene parten er udødelig?

Manusforfatterne Elliot og Rossio har skrevet sin del med forfriskende dialog, og et par kreative avslutningscener i landsbyen er med på å gjenerobre noe av spensten i en tidvis usedvanlig frisk filmopplevelse. Johnny Depp redder uforskammet mange scener, nesten også en lite overbevisende romanse mellom en blek Keira Knightley og en mer eller mindre ubetydelig Orlando Bloom. Særlig interessant er ei heller Geoffrey Rushs rollefigur, men det kan vi klare å overse, ettersom han (med overlegg) settes i skyggen av Depp (også hva fargevalg gjelder, faktisk). Noe som tyder på at filmskaperne har innsett det faktum at filmen deres stort sett står og faller på Johnny Depps rollefigur. Og i den grad én enkelt sådann kan gjøre en film vellykket, så gjelder dette for Pirates of the Caribbean. I tillegg er det jo ganske morsomt dette her da.

 

Sitater

Jack Sparrow: [til Governor Weatherby Swann] "I think we've all arrived at a very special place... spiritually... ecumenically... grammatically."

Jack Sparrow: "Elizabeth... It would never have worked between us, darling. I'm sorry. Will... Nice hat."

Copyright © 25.11.2003 Fredrik Gunerius Fevang