film

reviews


 

 

The Mangler (1994)

Regi:
Tobe Hooper
Produksjonsland
USA
Genre
Grøsser
Norsk tittel
The Mangler
Spilletid
90 minutter
Produksjon:
Anant Singh
Manus:
Tobe Hooper
Stephen Brooks
Peter Welbeck
Basert på novellen av:
Stephen King


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
William Gartley Robert Englund ½
  Ted Levine ½
  Daniel Matmoor ½

 

Handling/Kritikk

Jeg har aldri helt kunnet forstå Stephen Kings tiltrekningskraft til maskiner som et utgangspunkt for det onde i en grøsserhistorie, og kanskje er det en av grunnene til at The Mangler passerte min oppmerksomhet uten å ha satt det minste spor. Kanskje er dette også grunnen til at jeg ikke kunne finne poenget ved Kings Maximum Overdrive - en film jeg tidligere ranket som den dårligste grøsseren noensinne. Etter at The Mangler har gjort sin inntreden kan det se ut til at det er på tide med en omrokkering på rankinglisten.

For dette er i sannhetens navn noe av det mest uinteressante non-sense som har kommet ut av Hollywood. Og det hjelper svært lite med kombinasjonen av "super-skrekkerne" Englund/Hooper/King. Mens manuset forsøker å bringe inn tematikk inspirert av William Peter Blatty, forløper det eksplisitte seg svært uappetittelig og uintelligent. Det eneste tilskueren får ut av dette søppelet er bilder av en diger, antikvarisk maskin som spiser opp mennesker eller deler av disse. At Stephen King lot det bli med en novelle med denne idéen er svært forståelig, men at Tobe Hooper ville gjøre film av det hele er ikke.

Det eneste interessante filmen har å by på er et par av karakterene. Mens skurken i skikkelse av Robert Englund (Freddy Krueger i A Nightmare on Elm Street) er en av de mest ubrukelige grøsser-skikkelser gjennom tidene, er det Daniel Matmoor som står for den lille tematikken man kan trekke ut av filmen. Han greier også å gi karakteren sin en fin blanding av snålhet og intelligens og det fungerer godt. En annen god karakter er den mystiske fotografen, som forøvrig er filmens eneste bidrag til tilskuer-aktivitet, da man ikke kan forholde seg bombastisk til fotografens "godhet" før mot slutten. Men dessverre er verken Matmoor eller fotografen nok til at jeg engang greier å anbefale denne filmen som billig underholdning. Det morsomste med filmen er bare for oss nordmenn, for tittelen gir oss nemlig et sannelig ordspill som virkelig bør fungere som en advarsel. For det er ingen tvil om at 'det mangler'.

Copyright © 25.9.1997 Fredrik Gunerius Fevang