the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7


 

 

Lakki (1992)

Regi:
Svend Wam
Produksjonsland
Norge
Genre
Drama
Spilletid
102 minutter
Produksjon:
Petter Vennerød
Manus:
Svend Wam
Basert på romanen av:
Per Knutsen


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Lakki Anders Borchgrevink
Moren Nina Gunke ½
Faren Bjørn Skagestad ½
Siss Jorunn Kjellsby
Gymlæreren Tarzan Øyvin Berven ½
Budda-mannen Jan Grønli
Tim Gabriel Paaske
Lakki som 7-åring Stian Bonnevie Arntzen
En farlig mann Henrik Mestad ½

 

Handling/Kritikk

Med beina godt plantet midt i 70-tallet, og med en filmteknikk som har stått på stedet hvil i middelmådigheten i litt for langt tid, forsøker Wam og Vennerød å lage film av Wams egne manuskript basert på Per Knutsens roman.

Narrativt er dette et komplett kaos, og stilen tilsier at Svend Wam for et øyeblikk trodde han var David Lynch. Allikevel er det mye annet som trekker ned her, ikke minst den kunstige dialogen. Tittelrolleinnehaver Anders Borchegrevink leverer linjer som om det eneste han hadde i hodet, var "nå skal jeg si noe", men det aller største problemet er at ingen har klart å demme opp for det enorme havet som skiller filmskaperne fra det miljøet de skildrer. I det hele tatt viser Wam og Vennerød seg som så fremmedgjortet for karakterene i filmen - og deres psykologi - at man skulle tro de to filmskaperne var romvesener som laget en dokumentar om menneskene på jorda og deres forhold til hverandre. Om poenget med denne filmen ikke var å fortelle en god historie, må det i alle fall ha vært å sette i gang tanker hos publikum gjennom karakterskildringene. Vel, alt jeg kan si, er lykke til neste gang.

Lakki er kroneksempelet på at hovedproblemet med norsk film i denne perioden var den enorme avstanden mellom filmskapernes ideer og publikums etterspørsel. Uten å bli for politisk er det grunn til å stille spørsmål ved mangelen på kommersialitet. Si hva du vil om Hollywood - men det finnes alltid en gyllen middelvei.

Copyright © 20.10.1997 Fredrik Gunerius Fevang