film

reviews


 

 

Forever Young (1992)

Regi:
Steve Miner
Produksjonsland
USA
Genre
Drama, romanse, komedie
Norsk tittel
Evig ung
Spilletid
102 minutter
Produksjon:
Bruce Davey
Manus:
Jeffrey Abrams


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Daniel Mel Gibson
Claire Jamie Lee Curtis ½
Nat Elijah Wood
Helen Isabel Glasser
Harry George Wendt
Cameron Joe Morton ½
Felix Robert Hy Gorman ½

 

Handling

På 30-tallet opplever Daniel, en testpilot for det amerikanske flyvåpenet, sitt livs store sorg da hans forlovede blir liggende i koma etter en ulykke. På eget initiativ blir han frosset ned i et gjenopplivings-eksperiment av sin gode venn, vitenskapsmannen Harry. Hensikten er å starte opplivingen av Daniel etter ett år, men når Harry omkommer, finnes det ingen som kan ta ansvar for det hemmelige eksperimentet. Uvitende lagrer forsvarer kapselen Daniel ligger i og der blir han liggende til året 1992.

To unge gutter, Nat og Felix, kommer over Daniels kapsel da de sniker seg inn i lageret. Deres lek rundt kapselen gjør at den åpner seg, og Daniel "tiner opp" i en ganske annen verden. Han forsøker å finne Harry og blir til slutt tatt hånd om av Nats mor, Claire...

 

Kritikk

En lystig og søt romantisk komedie er utgangspunktet for Steve Miners Forever Young. En film som til tross for science-fiction-preget handling ikke forsøker å legge seg på et vitenskaplig nivå. Forever Young er en oppdelt kjærlighetshistorie mellom to unge, livsglade 30-tallere. I filmens første kvarter befinner vi oss i 1939. Gibsons karakter sin nedfrysning blir snart åpenbar, og selve nedfrysningen og omstendighetene som gjør at Gibson ikke våkner opp før i 1992 bryr ikke filmens seg noe videre med å utdype.

Herfra må man ta Forever Young som en lystig dramatisering om livet, kjærligheten og vennskap. Og slett ikke om nedfrysning av mennesker eller filosofering over hvordan en mann ville reagere etter å våkne opp fra 50 års frost.

Forever Young sin sterke side er måten den fremstiller seg selv på, gitt at publikummet vil finne seg i det. I disse omstendigheter har man funnet et godt skuespillerpar i Mel Gibson og Jamie Lee Curtis. Deres selvrefleksive og ironiske spillestil er et blinkskudd. Et blinkskudd er også Elijah Wood fra Paradise og Radio Flyer som er troverdig sjarmerende. Vennskapet mellom ham og Gibson er filmens andre sterke side.

Avslutningsvis får vi også den lykkelige slutten med gjenforening av de to kjærestene fra 1939. Forever Young er en film som vil sjarmere - ikke belære.

Copyright © 30.5.1996 Fredrik Gunerius Fevang