film

reviews


 

 

Edward Scissorhands (1990)

Regi:
Tim Burton
Produksjonsland
USA
Genre
Fantasi, romanse
Norsk tittel
Edward Saksehånd
Spilletid
106 minutter
Produksjon:
Denise Di Novi
Tim Burton
Manus:
Caroline Thompson
Basert på en historie:
Tim Burton
Caroline Thompson


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Edward Scissorhands Johnny Depp ½
Kim Boggs Winona Ryder ½
Peg Boggs Dianne Wiest
Jim Anthony Michael Hall ½
The Inventor Vincent Price ½
Bill Alan Arkin ½

 

Handling

En gal professor og oppfinner lager et menneske, men professoren dør før gutten, Edward, har fått sine hender. Han lever i professorens gamle slott med sine sakse-hender, og skaper alle mulige følelser da han blir tatt med ned til landsbyen av Avon-damen Peg. Der møter han Kim...

 

Kritikk

Tim Burton er en av Hollywoods modigste og mest kreative unge regissører. Han har tidligere regissert Pee-Wee’s Big Adventure, Beetlejuice og Batman. Etter stor kommersiell suksess med sistnevnte, gyver han her løs på en film som ikke lar seg sammenlikne med noe. Den relativt ukjente Johnny Depp (med småroller i A Nightmare on Elm Street og Platoon) har fått hovedrollen som den sårbare Edward. Unge lovende Winona Ryder er hans romantiske interesse i en heller uvanlig kjærlighetshistorie.

Edward (Johnny Depp) omringet av plantene som han har skulpturert med sine saksehender i Tim Burtons "Edward Scissorhands".

Edward Scissorhands har en usedvanlig orginal historie. Inspirert av Frankstein og godt blandet med eventyrsjangeren, lager Burton sitt eget godhjertede "monster" og sin egen fantastiske historie (basert på en idé Burton fikk som barn). Det er filmens utrolige innovativitet som skaper en helt uvanlig følelse her. Å se Edward Scissorhands er ikke som å se en hvilken som helst annen film, fordi alle forventninger uteblir. Hvorfor? Jo, for hva har vi å sammenlikne med? Burton river oss ut av stolen og inn i sin og Edward sin egen verden, ganske fjernt fra alt annet.

Burton formidler sin orginalitet på en god måte, men han formidler også sitt bidrag til eventyrsjangeren på en god måte. Stemningen i Edward Scissorhands er like herlig som historien. Vi svømmer rett inn i en dempet og harmonisk hverdag som ikke passer inn noe sted men i denne filmen. Bare se på bildene av dette byggefeltet. Det fremstår som en slags innbilt 60-talls-idyll der alle hus er like. Det eneste som skiller seg ut er Edward. Johnny Depp var et strålende valg for Edwards rolle. Hans sårbare, innestengte blikk og hans barnslige overleppe skaper en perfekt Edward.

Edward Scissorhands er veldig nære en perfekt fantasifilm, men uheldigvis flyter den litt over mot slutten. Avslutningen er allikevel så sørgelig og oppklarende som vi vil ha den, der hans gamle elskede sitter å forteller historien til sitt barnebarn, og en glimrende sminkejobb er det gjort med Winona.

Copyright © 5.9.1996 Fredrik Gunerius Fevang
[Forfatteren går ikke god for det språklige og faglige innholdet i anmeldelser skrevet før 1997, og meningene som i disse er ytret reflekterer derfor ikke nødvendigvis meningene forfatteren har i dag]