the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7
 

 

The Station Agent (2003)

Regi:
Tom McCarthy
PRODUKSJONSLAND
USA
GENRE
Drama
NORSK TITTEL
The Station Agent
SPILLETID
88 minutter
Produksjon:
Robert May
Barry R. Sisson
Mary Jane Skalski
Kathryn Tucker
Manus:
Tom McCarthy


Rolleliste:

Karakter Skuespiller Vurdering
Finbar McBride Peter Dinklage
Joe Oramas Bobby Cannavale
Olivia Harris Patricia Clarkson
Emily Michelle Williams

 

Handling/Kritikk

Førstereisgutt Tom McCarthy er mannen bak dette vesle, sjarmerende skråblikket på hverdagen for tilsynelatende vanlige og tilsynelatende uvanlige mennesker. Foruten tog og spansk kaffe handler The Station Agent aller mest om ensomhet (av ymse opphav og utartelse) og hvordan våre følgesvenner takler den, både for seg selv om sammen. Filmen har en eiendommelig sympatisk og nøktern tone, både i form og stil, som gir den en smått poetisk realisme. Gjennom de mest trivielle og hverdagslige scener og sekvenser retter den seg mot en hvilken som helst seer, mens den gjennom sine motsetningsvise særegenheter gir oss en opplevelse og et innblikk litt utenom det vanlige.

Sentral i det sistnevnte er hovedpersonen, Fin, i Peter Dinklages skikkelse. Gjennom sine 135 cm lærer Fin oss om livet fra en dvergs perspektiv, og dette er både sjarmerende og høyst interessant i tillegg til sårt. Ved hans side står Patricia Clarkson som den middelaldrende, ny-separerte og smått depressive kvinnen (i en rolle som virker skreddersydd for en yngre Meryl Streep, og som Clarkson ikke gjør stort dårligere). I tillegg treffer vi den unge, selskapssyke pratmakeren Joe. Sistnevnte er en vel så interessant karakter som de andre to, mest fordi dette er en type man til stadighet treffer i det virkelige liv, men som tidligere ikke har vært så ofte å finne på film. Alle har en venn som Joe, noe også Olivia og Fin får idet McCarthy følger de tre usannsynlige vennene gjennom gleder og sorger.

The Station Agent er på sitt beste i den genuine forståelsen av menneskene den portretterer. Som for eksempel den grunnleggende skepsis Fin har opparbeidet seg for folk som tar kontakt med ham. Da han treffer Joe og Olivia, er utgangspunktet hans å tro de vil være sammen med ham på grunn av hans fysiske særegenhet, ikke på grunn av den han er. Men gjennom filmen utvikles vennskapet deres på en ærlig, spontan og levende måte. McCarthy regisserer med tålmodig empati, og skyter også svært vakre bilder som rammer inn den koselige landsbystemningen denne vesle perlen er velsignet med.

Copyright © 10.2.2004 Fredrik Gunerius Fevang [HAVE YOUR SAY]