film

reviews


 

Der Unhold (1996)

Regi:
Volker Schlöndorff
AKA
Le roi des aulnes
The Ogre
PRODUKSJONSLAND
Frankrike/Tyskland/
Storbritannia
GENRE
Drama
SPILLETID
118 minutter
Produksjon:
Gebhard Henke
Ingrid Windisch
Manus:
Jean-Claude Carriére
Volker Schlöndorff


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Abel John Malkovich
Chief Forrester Gottfried John
Mrs. Netta Marianne Sägebrecht
Count von Kaltenborn Armin Mueller-Stahl

 

Handling/Kritikk

Tyskeren Volker Schlöndorff har regissert dette mislykkede forsøket. Det er mange måter å konstantere at et forsøk er mislykket på. Et av dem er å ikke forstå hva man forsøker på. Resultatet i dette tilfellet er i alle fall et rett slapt drama, ganske uten den punchline man tror man er i ferd med å levere.

John Malkovich spiller hovedrollen, og er noe i retning av et perfekt valg for roller som denne. Men Malkovich får aldri muligheten til å briljere. Han spiller en naiv og snill mann som er uheldig i stort sett alt han foretar seg, og som er konstant feilplassert - full sirkel til Of Mice And Men, rent bortsett fra at han ikke er tilbakestående denne gang. Der Unhold forsøker å skape en smygende thriller og et progressivt drama. Det er forsøk på å flette sammen Abels skjebne og krigens klør, men det blir aldri verken spennende eller interessant.

Kanskje hadde det vært nok med en annen klipper, kanskje med en liten omskrivning på manuset. Det er lett å trekke den slutningen at filmen går i en felle ved å være så bevisst på å fremstå som det motsatte av den typiske Hollywood-film. Og kanskje er det nettopp det som skjer med denne filmen. I så fall vil den være Hollywood-industriens europeiske favorittfilm.

Copyright © 5.8.1998 Fredrik Gunerius Fevang [HAVE YOUR SAY]