film

reviews

 

Murder in the First (1995)

Regi:
Marc Rocco
Produksjonsland
USA
Genre
Kriminal, drama
Norsk tittel
Døden på Alcatraz
Spilletid
122 minutter
Produksjon:
Marc Frydman
Mark Wolper
Manus:
Dan Gordon


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
James Stamphill Christian Slater ½
Henri Young Kevin Bacon
Assoc. Warden Glenn Gary Oldman ½
William McNeil Bill Macy ½
Mr. Henkin Stephen Tobolowsky ½
Byron Stamphill Brad Dourif ½
Judge Clawson R. Lee Ermey ½
Blanche Kyra Sedgwick ½

 

Handling

Henri Young stjeler som ung $5 for å kunne ta seg av sin lillesøster. Han blir tatt, og blir sendt til Alcatraz-fengselet. Et fengsel som er bygget for å huse gangstere og mafia-konger, men som i mangel av disse har blitt stående halvfullt, og dermed har rom for andre typer forbrytere. Men selv om unge Henri Youngs forbrytelse er lite alvorlig, blir han behandlet på lik linje, og verre, enn de andre innsatte. Da han forsøker å rømme, blir han satt i fengselets 2 x 3 meter store grotte-celler under jorden, uten lys og frisk luft. Her oppholder han seg under uutholdelige forhold i tre år, og da han kommer opp tar han livet av sin angiver i fengselet med en skje. Henri Young er nå en morder, og blir stilt for retten, tiltalt for overlagt drap. Men hans ferske advokat, James Stamphill finner saken ganske annerledes...

 

Kritikk

Marc Roccos Murder in the First sin interessante historie om Alcatraz som fengselanstalt og om forholdet mellom to jevnaldrede mennesker fra to vidt forskjellige miljøer blir overskygget av filmens særdeles banale form og overdrevne seriøsitet overfor seg selv og den moralen den bretter ut.

Jeg har ingen tvil om at de fleste tilskuere av denne filmen vil være mot at menneskerettighetene blir brutt. Men det virker som filmskaperne ikke er så sikre på dette, da man har lagt inn godt med sikkerhetsmargin for å skildre den åpenbare moralen. Murder in the First er heller ikke særlig mottakelig for tilskuerens nysgjerrighet, men kjører sitt eget løp i to hele timer, for å komme med nok en moralpreken til slutt.

Murder in the First har et klart narrativt potensiale. Basert på den sanne historien som fikk Alcatraz til å legges ned for godt, og med filmatisk oppbygning som minner om A Few Good Men (1992). Men til tross for Kevin Bacons sterke forestilling og et energisk stykke arbeid av Slater, Oldman og Ermey blir den sterke historien bare en middels film når vi oppdager at vi ikke får stille våre egne spørsmål, men må pent og pyntelig følge filmens lite selvreflektive fremgangsmåte.

Copyright © 23.10.1996 Fredrik Gunerius Fevang