the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7 

Master and Commander: The Far Side of the World (2003)

Regi:
Peter Weir
PRODUKSJONSLAND
USA
GENRE
Drama
NORSK TITTEL
Master and Commander
SPILLETID
138 minutter
Produksjon:
Samuel Goldwyn Jr.
Duncan Henderson
Peter Weir
Manus basert på bøkene av Patrick O'Brian:
Peter Weir
John Collee


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Capt. Jack Aubrey Russell Crowe ½
Dr. Stephen Maturin Paul Bettany ½
1st Lt. Tom Pullings James D'Arcy ½
2nd Lt. William Mowett Edward Woodall
Captain Howard Chris Larkin
Blakeney Max Pirkis
Boyle Jack Randall
Calamy Max Benitz
Hollom Lee Ingleby ½
Barrett Bonden Billy Boyd

 

Handling/Kritikk

Peter Weirs Master and Commander er et raffinert og elegant klassisk oppbygget spenningsdrama fra den store seilertiden (nærmere bestemt 1806) da den engelske og franske flåte kjempet mot hverandre på alle verdens hav. Den utgir seg innledningsvis for å være produsert etter den velkjente Hollywood-malen, men i tillegg til en imponerende teknisk produksjon blir vi også presentert for et knippe velinnvevede narrative finesser.

For dette er først og fremst et verk med fokus på fortellingen. Peter Weir er denne gangen ikke like besatt av tematiske implikasjoner som han tidvis kan være (selv om han formulerer en natur/krig-ligning han virker å være særs fornøyd med), og dette gavner filmen. For fortellermessig snakker vi om et intelligent, behagelig, innsiktsfullt og tålmodig verk. Filmen har også en interessant spenningskurve, med et knippe overraskende effektfulle utviklingslinjer hvor spenningen er til å ta og føle på, og supplementerer dermed en noe saktegående oppbygning til den innlysende slagfinalen. Noen av disse utviklingslinjene (operasjonen av Bettany-karakteren, utviklingen til Ingleby-karakteren) er langt mer interessante enn den oppskriftsmessige, men også meget konsise og smarte finalen.

Master and Commander har dog sin største styrke i det sterke forholdet mellom Crowe-karakteren og Bettany-karakteren (vakkert spilt med gjensidig respekt og en delikat blanding av rå kraft og nærmest prosaisk romantikk av de to skuespillerne), samt hengivenheten og vitaliseringen av det rent maritime. Det er en film bygget opp på en gjengs lest, men som utnytter sitt potensiale til fulle gjennom kløktig vekting og et oppriktig forhold til karakterene og historien.

Copyright © 8.12.2003 Fredrik Gunerius Fevang [HAVE YOUR SAY]