film

reviews

 

Mars Attacks! (1996)

Regi:
Tim Burton
Produksjonsland
USA
Genre
Science Fiction, komedie
Norsk tittel
Mars Attacks!
Spilletid
102 minutter
Produksjon:
Tim Burton
Larry J. Franco
Manus:
Jonathan Gems
Tim Burton


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
President Dale/Art Land Jack Nicholson
Marsha Dale Glenn Close ½
Barbara Land Annette Bening ½
Donald Kessler Pierce Brosnan
Rude Gambler Danny DeVito ½
Jerry Ross Martin Short ½
Nathalie Lake Sarah Jessica Parker ½
Jason Stone Michael J. Fox ½
Gen. Decker Rod Steiger ½
Himself Tom Jones
Richie Norris Lucas Haas
Taffy Dale Natalie Portman
Byron Williams Jim Brown ½
Louise Williams Pam Grier ½
Billy Glenn Jack Black ½
Sharona Christina Applegate ½
Richie's Dad Joe Don Baker ½
Maurice, the French President Barbet Schroder ½

 

Handling

Den amerikanske presidenten får beskjed om at jorden er omringet av romskip fra Mars. Myndighetene er uenige om hvordan situasjonen skal takles. Den bastante general Decker mener angriperne må ses på som en trussel, mens vitenskaps-mannen Donald Kessler tror de utenomjordiske er interessert i å utveksle kunnskap. Men hva tror waliseren Tom Jones? Er denne situasjonen ‘not unusual’?

 

Kritikk

Det eneste som skiller Tim Burton fra Roland Emmerich i 1996, er graden av selvironi. Emmerich var muligens ironisk i sin tankegang, men svært lite ble gjenspeilet i filmen hans. Ting kan tyde på at Burton er en representant for det motsatte.

Som en erklært tilhenger av 50- og 60-tallets utallige skrekkhistorier om utenomjordiske veseners angrep på jorden, vil Burton lage en film som i detalj portretterer alle filmatiske og science fictionelle klisjéer han kjenner fra perioden. Mens Emmerich med Independence Day mislykkes i å lage noe orginalt, sier Burton på forhånd nei til orginalitet og ja til dyrking av klisjéer (best portrettert gjennom verdensmester i selvironi, Tom Jones). Mars Attacks er ingen verdifull kunstnerisk film som vil bli stående som en milepel i filmhistorien. Ja, kanskje ennå mindre i så måte enn Independence Day. Men den er et viktig signal til Hollywood og til filmverdenen forøvrig, at om man ikke er kreativ og nytenkende, så er det ingen grunn til å ha ubegrenset tro på en genres tradisjonelle stil og form.

Copyright © 25.3.1997 Fredrik Gunerius Fevang