the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7


 

 

Magic (1978)

"Både Hopkins og Attenborough har mer å gå på enn de får frem i denne filmen"

Regi:
Richard Attenborough
Produksjonsland
USA
Genre
Thriller, drama
Norsk tittel
--
Spilletid
107 minutter
Produksjon:
Joseph E. Levine
Manus:
William Goldman


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Corky/Fats Anthony Hopkins ½
Peggy Ann Snow Ann-Margret ½
Ben Green Burgess Meredith
Duke Ed Lauter ½

 

Handling/Kritikk

Magic huser en i utgangspunktet svært interessant historie, og en ung og energisk Anthony Hopkins. Mye ligger til rette for at dette skal bli en virkelig uforglemmelig affære, deriblant regien ved Richard Attenborough, musikken av Jerry Goldsmith og det gripende temaet historien er bygget opp rundt. Schizofreni er i det hele tatt et meget egnet tema å filmatisere, både på grunn av den mystikken det fører med seg, og fordi man kan velge så mange vinkler å fortelle fra.

Attenborough velger i og for seg ikke feil vinkel, men sammensetningen av valgene som gjøres, er ikke til beste for resultatet. Magic er formmessig bygget opp som en thriller - en ganske klassisk sådan. Men til dette formålet mangler filmen utvilsomt spenning og brodd. Den kommer ikke smygende slik en thriller bør, og dermed mister den sin effekt på dette området. Dette til tross for at Corky-karakteren har et herlig potensiale. Som thriller er Magic sterkest når den lar tilskueren balansere sin tro mellom idéen om Corkys schizofreni og en idé om en overnaturlig forklaring. Denne illusjonen mister filmen mot den siste halvdelen.

Anthony Hopkins er herlig å se på til tider. Det er ikke vanskelig å ta og føle på et stort talent her. Men når alt kommer til alt, er ikke dette den idéelle filmen for ham. Han greier i for liten grad å ta vare på mystikken rundt sin karakter, og han mangler noe av den fandenivolske og kontrollerende sjarmen Corky skulle hatt. Både Hopkins og Attenborough har mer å gå på enn de får frem i denne filmen. Bare Jerry Goldsmith når opp mot sitt beste.

Copyright © 5.8.98 Fredrik Gunerius Fevang