the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7


 

 

I.Q. (1994)

Regi:
Fred Schepisi
PRODUKSJONSLAND
USA
GENRE
Romanse, komedie
NORSK TITTEL
I.Q.
SPILLETID
100 minutter
Produksjon:
Carol Baum
Fred Schepisi
Manus:
Andrew Breckman
Michael Leeson


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Ed Walters Tim Robbins ½
Catherine Boyd Meg Ryan ½
Albert Einstein Walter Matthau
Kurt Gödel Lou Jacobi ½
Boris Podolsky Gene Saks ½
Nathan Liebknecht Joseph Maher ½
James Moreland Stephen Fry ½
Bob Rosetti Tony Shalhoub ½
Frank Frank Whaley ½
Louis Bamberger Charles Durning ½

 

Handling/Kritikk

En søt liten romantisk komedie som i motsetning til øvrige filmer i genren, har et godt kort i det som rører seg omkring den yndige romansen. I.Q. vinner på sin kjærlighetsduo i Tim Robbins' og Meg Ryans skikkelser, men i ennå større grad vinner den ved hjelp av et herlig firkløver av Hollywoods mest erfarne og karismatiske "old-boys".

For I.Q. er ikke helt som den tradisjonelle romantiske komedien - rent bortsett fra selve romansen selvsagt. Historien lukker seg om en godhjertet og vitenskapsinteressert (men ikke særlig begavet) bilmekaniker ved navn Ed. Han treffer den vakre Catherine som er forlovet med den typisk stive, engelske intellektuelle. Enfoldige Ed får en tøff jobb med å overbevise Catherine at han er den rette for henne - men han får heldigvis hjelp fra Catherines onkel - Albert Einstein - og hans kamerater.

Regien er ved Fred Schepisi, og han har foretatt noen smarte valg i vinklingen sin. Et av disse er hvordan det aldri fokuseres på rivalisering mellom Ed og Catherines forlovede, men snarere hvordan Catherine må lære seg å lytte til hjertet sitt såvel som hjernen. Og i dette ærend er det filmen introduserer Walter Matthau som Albert Einstein - i handlingens 50-tall et aldrende geni som har fått øynene opp for de små og enkle gleder i livet. Og det er virkelig både komisk og dramatisk verdi i scenene med Matthau og hans tre likesinnede kamerater. Alle mer godhjertede og snille enn man noen gang kunne forestille seg. Men så er ei heller denne bekymringsløse filmen ute i ærend av å være kritisk på noen eller noe. Her finnes en liten engasjerende historie å fortelle, med noen svært smarte vendinger i ny og ne. Og da godtar vi greit at det hele er mest underholdning - og lett sådan.

Copyright © 8.10.2000 Fredrik Gunerius Fevang