film

reviews


 

 

In the Line of Fire (1993)

Regi:
Wolfgang Petersen
Produksjonsland
USA
Genre
Thriller
Norsk tittel
I skuddlinjen
Spilletid
128 minutter
Produksjon:
Jeff Apple
Manus:
Jeff Maguire


Rolleliste:

Karakter Skuespiller Vurdering
Frank Horrigan Clint Eastwood
Mitch Leary John Malkovich
Lilly Raines Rene Russo
Al D’Andrea Dylan McDermott
Bill Watts Gary Cole ½
Harry Sargent Fred Dalton Thompson ½
Sam Campagna John Mahoney ½
Professor Riger John Heard ½

 

Anmeldelse

Wolfgang Petersens In the Line of Fire er en sjeldent komplett psykologisk thriller – i filmatisk kvalitet og virkning sammenlignbar med Jonathan Demmes The Silence of the Lambs fra to år tidligere. Det sies at en thriller bare er så god som skurken i den, og på dette punktet stiller begge de to omtalte filmene meget sterkt. Begge har et manus som oser av kompleksitet, engasjement og små kuriositeter – selv om de begge til tider beveger seg på kanten av det realistiske. Det viktigste med disse to filmene er dog evnen til å skape empati for og gjenkjennelse med både skurken og helten. Og her er In the Line of Fire tilnærmet like strålende som Demmes film.

Historiene er dog ganske forskjellige. Deler av plottet i In the Line of Fire er høyt spill, for her blir vi servert atskillige telefonsamtaler og konvensjonelle jaktscener. Det kunne blitt klisjéfylt, men Petersen får det til å fungere, blant annet takket være flere interessante utviklingslinjer som fortelles parallelt. Det vanlige kjærlighetsforholdet er gitt mer tid på skjermen enn normalt, og selv om Clint Eastwood og Rene Russo er et umake par, for å si det forsiktig, står det seg ikke så verst, mye takket være en tålmodig oppbygning. Eastwood's Frank Horrigan er i det hele tatt en velskrevet karakter som tillates å ha flere jern i ilden. Det bygges godt opp rundt partnerskapet med Al og fortiden hans i tillegg til hovedhandlingen med Mitch Leary. Og dette er en perfekt rolle for Eastwood, som følger opp Unforgiven med en ny god prestasjon.

Motspilleren hans er teaterskuespilleren John Malkovich. Og her har vi filmens aller sterkeste kort. Alle som elsker Anthony Hopkins' prestasjon i The Silence of the Lambs, vil elske Malkovich her. Han er like overbevisende, med en frekkhet og eleganse kombinert med en velbevart mystikk. Her befester han sin posisjon som en av Hollywoods beste slemminger i nyere tid. Høydepunktene florerer når Malkovich er i skjermbildet. Som da et par jegere imponeres av hans hjemmelagde våpen, eller da han flykter fra Eastwood forkledd som en langhåret uteligger – for ikke å snakke om scenen der han forteller at han kommer fra Minneapolis.

Copyright © 21.6.1997 Fredrik Gunerius Fevang