the fresh films reviews

S I N C E   1 9 9 7


 

 

The Fly (1986)

Regi:
David Cronenberg
Produksjonsland
USA
Genre
Science fiction, grøsser
Norsk tittel
Fluen
Spilletid
91 minutter
Produksjon:
Stuart Cornfield
Manus:
Charles Edward Pogue
Basert på en historie:
George Langelaan


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Seth Brundle Jeff Goldblum ½
Veronica Quaife Geena Davis ½
Stathis Borans John Getz ½
Tawny Joy Boushel ½
Gynecologist David Cronenberg ½

 

Handling

Forskeren og oppfinneren Seth Brundle er i ferd med å lage en teleporteringsmaskin. Med denne håper han å endre verden slik vi kjenner den. På en konferanse treffer han Veronica, som er utsendt av sin sjef Stathis Borans for å oppdrive en god artikkel til sistnevntes vitenskaplige magasin. Brundle tar med seg Veronica hjem for å vise henne vidundermaskinen, og han lykkes i å overbevise henne. Men da hun forteller ham at hun ønsker å skrive om arbeidet hans, stritter han i mot. Fordi Brundle ikke ønsker oppfinnelsen ut i verden ennå, tilbyr han henne å følge ham i arbeidet, for deretter å skrive en bok om ham. Veronica takker ja til dette, og deres forhold utvikler seg til en romanse. Seths høyeste ønske er å kunne teleportere seg selv. Så da han tror at maskinen er klar for et menneskelig oppdrag, setter han igang for seg selv. Maskinen er riktignok i stand til å overføre ham, men da det sniker seg en helt vanlig husflue inn i kammeret sammen med Seth, blir resultatet ganske annerledes enn han tenkte seg...

 

Kritikk

David Cronenbergs The Fly er en nyinnspilling av den gamle kult-klassikeren fra 1958 med Vincent Price i hovedrollen. Men ingenting ligger i veien for at Cronenbergs film ikke skal kunne ta over noe av kultstatusen til sin forgjenger. For til tross for at The Fly er langt mer håndgripelig enn mye av Cronenbergs tidligere arbeid, er den et sant høydepunkt fra en av vår tids mest kreative uavhengige filmskapere.

Som resultatet er et bevis på, har Cronenberg fått med seg en håndfull ideelle samarbeidspartnere til dette oppdraget. Jeff Goldblum er det perfekte valget for hovedrollen, Chris Walas har stått for den Oscar-belønnede sminken, mens landsmannen Howard Shore som vanlig har stått for musikken.

Som grøsser er The Fly snikende effektiv. Mye av grunnen til dette ligger i oppbygningen til uhumskhetene. Forholdet mellom Seth og Veronica er sentralt her. Samspillet mellom Goldblum og Davis får tilskueren i et romantisk humør før skrekken setter i gang. Sympatien vi får for Seth i begynnelsen av filmen er meget effektiv utover i fortsettelsen. Som trofaste tilhengere av happy-endings som vi er, klarer vi aldri helt å fjerne oss fra ideen om at Seth kan "bli bra igjen". Og gjennom vår kjennskap til Seth er vi gjennom hele hans forvandling i stand til å skille mellom den gamle Seth og hans mer insektaktige vesen.

The Fly er en engasjerende, karaktermessig nyansert og visuelt overlegen sci/fi-grøsser. Den viser Cronenberg på sitt beste nivå (hvilket han også var med The Dead Zone tre år tidligere), og den er en vellykket videreutvikling av Langelaans smarte historie.

Copyright © 13.5.1997 Fredrik Gunerius Fevang

[HAVE YOUR SAY]