film

reviews


 

 

Desperado (1995)

Regi:
Robert Rodriguez
AKA
El Mariachi 2
Produksjonsland
USA
Genre
Action, kriminal
Norsk tittel
Desperado
Spilletid
106 minutter
Produksjon:
Robert Rodriguez
Bill Borden
Manus:
Robert Rodriguez


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
El Mariachi Antonio Banderas ½
Carolina Salma Hayek
Bucho Joaquim de Almeida ½
Short Bartender Cheech Martin ½
Buscemi Steve Buscemi ½
Bucho's Right Hand Carlos Gomez ½
Pick-up Guy Quentin Tarantino ½
Tavo Tito Larriva ½
Zamira Angel Aviles ½
Navajas Danny Trejo ½

 

Handling/Kritikk

Rodriguez første ‘big-money’-film er en noe skuffende Mexico-basert biografisk actionkriminal med Antonio Banderas i hovedrollen. Rodriguez gjorde sitt gjennombrudd med lavbudsjett-filmen El Mariachi i 1992, og i Desperado får han frem deler av sitt talent selv om han ikke lykkes fullt ut med resultatet.

Rodriguez har blitt utropt som Tarantinos etterfølger, og har klare likhetstrekk til den geniforklarte amerikaneren. Allikevel er det klare forskjeller å spore på grunnlag av denne filmen. Desperado er en voldsfilm som dyrker volden for voldens skyld - et likhetstrekk med Tarantino. Men Rodriguez har funnet en filmform som står svært nær 50- og 60-tallets poetiske realisme. Sergio Leone er et navn som raskt kommer på tungen, og Rodriguez har klare forbindelser til ham. I Desperado finnes mange av Leones spesielle kjennetegn: det lave tempoet - i klipping og narrativ progresjon, karakteriseringene (særlig av hovedpersonen) og ikke minst bruken av stillheten som et virkemiddel.

I Desperado utgjør verken historien eller Banderas-karakteren det mest slagkraftige. Regissøren virker faktisk å bry seg mindre om dette. Det vesentlige er utføringen av elementene ovenfor - men også mer Tarantino-pregede virkemidler som digresjoner, kuriositet, dialoger og ikke minst det estetiske og kunstneriske ved den bevisste bruken av vold. Potensialet er stort i denne type film, men Desperado er ikke helt den sammenspikringen av innfall og idéer som den kunne ha vært. Alt er duket for at resultatet blir bedre neste gang, for orginalitet ligger i luften rundt Rodriguez sitt navn. Se opp for Quentin Tarantino i en mindre rolle (med en sterk vits).

Copyright © 16.7.1997 Fredrik Gunerius Fevang