film

reviewsOm filmen
produksjonsfakta
handling
kritikk

sitater

lenker


 

 

The Big Chill (1983)

Regi:
Lawrence Kasdan
PRODUKSJONSLAND
USA
GENRE
Drama/Komedie
NORSK TITTEL
Gjenforeningen
SPILLETID
103 minutter
Produksjon:
Michael Shamberg
Manus:
Lawrence Kasdan
Barbara Benedek


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
Sarah Glenn Close
Sam Tom Berenger ½
Nick William Hurt ½
Michael Jeff Goldblum ½
Meg Mary Kay Place ½
Harold Kevin Kline
Chloe Meg Tilly
Karen JoBeth Williams ½

 

Handling/Kritikk

Etter suksessen Body Heat (1981) var den talentfulle skuespillerregissøren Lawrence Kasdan en av bransjens mest ettertraktede nye filmskapere. Og med ensemble-prosjektet The Big Chill er han både ambisiøs og løssluppen på samme tid. Kasdans ønske om å være livsfilosoferende og tematisk utfordrende er ikke uttelukkende vellykket, men The Big Chill er allikevel full av små både morsomme og interessante digresjoner og poenger om det å "bli voksen". Det bemerkelsesverdige er at Kasdan fra sitt eget ståsted portretterer kanskje den generasjonen som opplevde størst kontrast mellom verdisynet i sin ungdomstid (60-tallets flower power) og tiden hvor de gikk inn i voksenverdenen (80-tallets jappetid). Han fanger muligens ingen revolusjonerende konklusjoner, men han fanger en tid og en generasjon på unikt vis.

Og her ligger The Big Chills utvilsomme styrke. Den er et meget velspilt og kunnskapsrikt karakterdrama fylt med en behagelig dose implisitt humor og regissert med enestående varme og omhu. De mange talentfulle skuespillerne virker virkelig å bry seg om hverandre og å føle seg komfortabel med at også regissøren gjør det. For det er disse Kasdan setter i sentrum, noe som også bygges opp av manuset (samskrevet av regissøren og Barbara Benedek) som er fullt av troverdig dialog og smakfullt absurde situasjoner.

The Big Chill er tidvis en aldri så liten reklamefilm for seg selv (på samme måte som John Hughes' The Breakfast Club et par år senere), men den stråler samtidig av den varme og lidenskap den var tilvirket under og som den ønsker å formidle. Og dette er en verdi som en rekke filmskapere ikke alltid virker å sette like stor pris på som de burde. Med deilig karismatiske Kevin Kline, Glenn Close og Jeff Goldblum, nydelig forførende Meg Tilly, samt en stilfull og enigmatisk William Hurt i hengiven dans gjennom Kasdans oppsummering av en stadig mer svinnende tid, stadfester The Big Chill en filmatisk verdi som er sjelden og ei bør undervurderes. 

Copyright © 30.12.2003 Fredrik Gunerius Fevang [HAVE YOUR SAY]