film

reviews
 

 

A.I. Artificial Intelligence (2001)

Regi:
Steven Spielberg
PRODUKSJONSLAND
USA
GENRE
Drama/Science Fiction
NORSK TITTEL
A.I.
SPILLETID
146 minutter
Produksjon:
Bonnie Curtis
Kathleen Kennedy
Steven Spielberg
Manus:
Steven Spielberg
Basert på novellen "Supertoys Last All Summer Long" av:
Brian Aldiss


Cast inkluderer:

Karakter Skuespiller Vurdering
David Haley Joel Osment
Gigolo Joe Jude Law
Monica Swinton Frances O'Connor
Lord Johnson-Johnson Brendan Gleeson
Henry Swinton Sam Robards
Professor Allen Hobby William Hurt
Dr. Know (stemme) Robin Williams
Narrator Ben Kingsley
Blue Fairy (stemme) Meryl Streep

 

Handling/Kritikk

Kubricks femten år lange visjon ble dessverre omsider Spielbergs verk og sliter med mange av de samme problemene som moderne Spielberg-filmer ofte gjør. Allikevel fungerer Artificial Intelligence relativt godt, ettersom idéen er halve jobben. Vi møter en ikke altfor fjern fremtid, hvor tenkende roboter (såkalte Mechas) har blitt en del av det moderne samfunnet. Vesle David, som er den første roboten som blir lansert med ekte følelser, har tatt plassen til en syk gutt i en klassisk kjernefamilie. Men når den biologiske sønnen blir kurert og kommer tilbake til familien, reises spørsmålet om moren faktisk elsker David eller ei.

Både filmens fremtidsvisjon og den klassiske menneske/maskin-problemstillingen er aktualisert og velformulert i A.I. Spielberg innleder med et samfunnsportrett som er passende kjølig og kritisk. Men hans (på godt og vondt) uhelbredelige optimisme og rosenrøde menneskesyn skaper etter hvert en uunngåelig ambivalens. For spor av Kubricks ofte mørke og pessimistiske skildringer forenes vanskelig med Spielbergs motsetninger.

Talentfulle Jude Law er god i en halvviktig rolle, mens unge Haley Joel Osment er imponerende i hovedrollen og skildrer godt hvordan David slites mellom menneske og maskin. Osment bærer mye av filmen i denne reisen gjennom en velportrettert fremtid. Men når Spielberg forsøker å konkludere sine eksistensielle spørsmål, er han på tynn is. Avslutningssekvensen er fullstendig virkningsløs og skjemmer ut et godt potensial.

Copyright © 30.3.2003 Fredrik Gunerius Fevang